ממה עשוי טופו ומה השימושים שלו?

 

אם אתם רוצים להתחיל לבשל ארוחות טובות, לאכול נכון ואף לשנות הרגלי אכילה: חשוב שתכירו את אחד המוצרים שעושה טוב לטבעוניים באשר הם, והוא: הטופו. מאכל זה מגיע אלינו מסין הרחוקה והוא עשוי מחלב סויה.

סויה, כידוע, מהווה תחליף נהדר למוצרים עשויים בשר או חלב, בעוד שערכיו התזונתיים מכילים אחוזים גבוהים של חלבון, שומן ופחמימות. טופו אינו מכיל סוכר מעובד, עמילן וסוכרוז  – מה שהופך אותו למוצר בריא במיוחד. בכך, טופו נחשב להמצאת המאה! עבור רבים שאינם צורכים בשר או מוצרים מן החי, בעוד שהוא נראה קצת כמו גבינה, וזאת בשל תהליך הגיבון שהוא עובר.

איך מכינים טופו?

את הטופו מייצרים ממש כמו ייצור גבינה שנעשית מחלב בתהליך שנקרא "גיבון". בכך נוצרת מקשה מרובעת בגדלים שונים, הנמכרת בכל סופר מרקט בישראל. בכך קל יותר להשתמש במוצר בטיגון, בחיתוך ובשילוב המוצר בעת הכנת מתכונים טבעוניים עם טופו.

 

מה השימושים של טופו ומה אפשר להכין ממנו?

כיום, אפשר להכין מגוון מאכלים באמצעות טופו, בעוד שהוא נוקשה ומאפשר חומר גלם המהווה תחליף לבשר, גבינה, ביצים ושאר מוצרים אשר מופקים החי. בכך, ישנם לא מעט סוגי טופו החל מנוקשה או רך, בעוד שהשימוש במוצרים מתאים למנות עיקריות, או עבור מנות קרות. בכך אפשר לצרוך את כלל המרכיבים התזונתיים הדרושים לגוף האדם, ולהנות מתחושת שובע, ללא צריכת בשר או מוצרים מן החי.

אילו מתכוני טופו כדאי להכיר? הכנו לכם 3 מתכוני מעולים:

טופו מוקפץ

אם אתם אוהבים מנות אסייתיות מלאות בטעמים, תוכלו להכין בקלות טופו מוקפץ בסגנון אינדונזי.

מצרכים:

300 גר’ טופו חתוך לקוביות

1 בצל לבן

בטטה אחת

קישוא אחד

פלפל אדום אחד

ברוקולי מפורק לפרחים

חצי חבילת שעועית ירוקה

כרובית מפורקת לפרחים

בצל ירוק

מצרכים לרוטב:

כפית ג’ינג’ר טרי קצוץ
כפית רוטב סויה
כפית סילאן
פלפל שחור, מלח
כורכום
חצי כוס חמאת בוטנים

אופן ההכנה

חותכים את כלל הירקות לחתיכות בגודל דומה, כולל את הטופו, ומניחים בקערה בינונית. מחממים בסיר שתי כפות שמן קנולה, מוסיפים את הטופו ומטגנים. אל הטופו מוסיפים את מרכיבי הרוטב שכוללים את הסילאן, רוטב הסויה והתבלינים. לאחר טיגון וספיגת הרוטב בטופו, מעבירים לקערה עמוקה לצינון.

כעת מטגנים באותו הסיר את כל הירקות ומוסיפים מעט מים. לאחר מספר דקות מוסיפים את הטופו המטוגן, לירקות, ומערבבים. כמה דקות לפני ההגשה יש לגרד בפומפייה מעט ג'ינג'ר להוסיף מלח ופלפל על פי הטעם, ולהגיש חם!

מקושקשת טופו

אם אתם ממש אוהבים ביצים, אך עדיין עומדים על העקרונות שלכם שכוללים צריכת מזון שאינו מגיע מן החי, תוכלו להכין מקושקשת טופו ארצישראלית נפלאה!

מצרכים:

1 חבילת טופו בקובייה, אותה יש לפרק לחתיכות קטנות

בצל חתוך לקוביות

שן שום אחת קצוצה

שמרי בירה

כורכום

מיץ לימון

פפריקה

אופן ההכנה:

מטגנים את הבצל עד להזהבה, ומוסיפים את שן השום הקצוצה. בכוס קטנה מערבבים שמרי בירה עם התבלינים, כגון: אבקת שום, מלח, כורכום ופלפל. את השמרים מוסיפים למחבת בה הבצל המטוגן והשום, ומוסיפים מיץ לימון ומעט מים. לבסוף מפוררים לתוך המחבת את הטופו, מטגנים ומשפרים טעמים. הרי לכם שקשוקת טופו ראויה וטעימה! כדאי להוסיף למנה גם סלט ירקות משודרג וטעים.

סלט טופו

אם לפני שהפכתם להיות טבעוניים, אהבתם סלט חלומי! (חלומי היא גבינה יוונית מטוגנת וטעימה), תוכלו להכין לעצמכם סלט דומה מאד, כאשר את הגבינה מחליפות קוביות טופו מטוגנות.

מצרכים:

3 עלי חסה גדולה קרועים

חבילת פטריות שמפיניון חתוכות לפרוסות

3 מלפפונים חתוכים לקוביות

חבילת עגבניות שרי חתוכות לחצי

לרוטב:

חרדל

שמן זית

חומץ

מלח ופלפל

הוראות הכנה

רכשו חבילת טופו קטנה וחתכו את הטופו לקוביות של 2 סנטימטרים מכל צד. כדי לטגן את הטופו: יש לחמם מחבת עם שתי כפות שמן זית ולטגן את הקוביות מכל צד עד להשחמה. בזמן הטיגון, מומלץ להפוך במהירות את הקוביות כדי שלא ישרפו.

בינתיים חותכים את החסה, העגבניות והמלפפונים ומניחים בקערה עמוקה בינונית. לאחר טיגון הטופו, מניחים אותו בצד בקערה קטנה ומטגנים את הפטריות. את הפטריות, הירקות והטופו שמים בקערה לסלט, בה נמצאת החסה ומכינים את הרוטב.

להכנת הרוטב כדאי להכין צנצנת עם מכסה שבאמצעותה תערבבו את כל החומרים. הכניסו לצנצנת כף חרדל, כף שמן זית, כפית חומץ מלח ופלפל. שפכו את הרוטב על הסלט והגישו חם.

בתיאבון!

 

גלילה לראש העמוד