בעיקרון ביטוח לאומי הוא גוף שנועד לסייע להמשיך להתקיים בכבוד, גם לצד מצוקה כלכלית. לשם כך ישנה רשימה ארוכה של זכאויות, ובמקביל נערכות לא מעט בדיקות שבוחנות עמידה בתנאים, וכאן נפגוש את הוועדה הרפואית. וועדה רפואית היא לא פעם הגורם שמכריע לגבי אופי הפיצוי, ועל כן לקראת התייצבות בפני הוועדה יש לדעת למה לצפות, כיצד מתנהל התהליך, מתי הוועדה מתכנסת וכיצד ניתן להפיק את המרב. אז אם גם אתם עומדים להגיש תביעה לביטוח לאומי, מוזמנים להכיר לעומק מספר נושאים חשובים אודות התהליך.
תפקידה של וועדה רפואית
ביטוח לאומי מקיים מדי שנה עשרות אלפי וועדות רפואיות, כאשר המטרה העיקרית היא לקבוע שיעור נכות. מדוע? כיוון ששיעור נכות משפיע באופן ישיר על גמלת הנכות, או על כל הטבה אחרת. על מנת להפיק מהוועדה את המרב, יש להיערך לוועדה רפואית בביטוח לאומי. מה זה אומר? שרצוי להכין מראש את סך המסמכים הנחוצים. כולל סיכומי אשפוז, סיכומי בדיקות, הפניות, אבחונים קודמים, חוות דעת רפואיות וכדומה. פה נחדד שכל וועדה רפואית אינה אורכת יותר מכמה דקות קצרות, כך שרצוי להכין מראש (ואף להעלות על דף בנקודות) מה מבקשים לומר, ואף רצוי לערוך את המסמכים השונים באופן שיקל את ההתמצאות.
דעו את זכויותיכם
הוועדה כרוכה בבדיקה גופנית. פה ראוי לדעת שאם מבקשים לערב נציג מטעמכם זה אפשרי, והרבה פעמים גם כדאי. באופן שכזה ניתן לוודא שיש מי שיציף עבורכם עובדות חשובות (בזמן שאתם פחות מרוכזים). עוד רצוי לדעת שהוועדה מורשית לדרוש מהנבדק שיעבור על התלונות שהועלו בפרוטוקול ויאשר אותן. כאשר זה קורה, חשוב לעבור היטב על הדברים, ואם שמים לב שמידע שחשוב מבחינתכם הושמט, מדובר בנקודת זמן טובה להציג אותו.
נכות כללית מול נכות רפואית
יש אנשים שניגשים לוועדה רפואית כדי לבחון נכות רפואית, ומנגד יש אנשים שניגשים לוועדה רפואית כדי לבחון אחוזי נכות כללית. מה ההבדלים? רבים. בעוד שנכות רפואית נמדדת באחוזים (25%- 75%) הרי שנכות כללית בוחנת מהי הפגיעה בכושר התפקוד. הנקודה היא שלא תמיד תימצא חפיפה בין השניים. עם זאת, כן ניתן לומר שקביעת הוועדה באשר לאחוזי הנכות הרפואית משפיעה באופן ישיר על תביעת קצבת נכות כללית שתוכלו לקבל במידת הצורך.
3 דברים שחשוב לדעת
אם מגיעים לוועדה ומגלים שאחד מהרופאים מוכר לכם, אם כיוון שהוא חבר אישי, או אם כיוון שמדובר ברופא שכבר טיפל בכם (בשלב כזה או אחר), הרי שאותה דמות נדרשת לפסול את עצמה. כמו כן, אם מבקשים לבחון כמה ליקויים רפואיים, הוועדה תהיה מורכבת ממספר רופאים מומחים. מעבר לכך, ראוי לדעת שבתום הוועדה לא יימסר פסק דין במידי, אלא הוא הוא יימסר רק כעבור כמה ימים. כמו כן, הדבר שאולי הכי חשוב לדעת זה שניתן להשיג ליווי מקצועי לצד הנחיה מקדימה, כזו שתסייע להבין מה מוטב לומר, ממה מוטב להימנע, ובאופן כללי כיצד רצוי להתנהל.
הגשת ערר
החלטת הוועדה משפיעה באופן ישיר על מגוון הטבות שמגיעות מטעם החוק. מכאן שאם עוברים וועדה וחושבים שלא נעשה עמכם צדק, טוב לדעת שניתן להגיש ערר. לשם כך יש לצרף כראוי נימוקים, ויש לפעול בתוך כ60 יום ממועד פסיקת הוועדה. פה נציין שניתן לבקש הרכב חדש של רופאים, ואף ניתן להתייצב בוועדה המחודשת מלווים בעורך דין.
מבקשים להגיש תביעה? כך מתנהלים!
באופן כללי לקראת תהליך תביעה נדרשים לבצע מספר פעולות פשוטות. ראשית להוריד ולהגיש טפסי תביעה. שנית לזמן תור, ולבסוף להתייצב ולחכות לתשובה. מעבר לכך, ממש כפי שציינו, אם מתעורר הצורך, טוב לדעת שניתן להגיש ערר ואף ערר נוסף, אם כי הפעם דרך בית הדין לעבודה.